КЛЕО ОТ 5 ДО 7

от Аньес Варда (Франция, 1962)

Работен лист

Линк към работен лист на филма: информация за режисьора, стила на филма, контекст на събитията, както и упражнения, с които да приложите на практика техники използвани във филма!

Screenshot 2021-07-16 at 13.18.25.png
cleofrom5to7-2-0.jpg

КЛЕО ОТ 5 до 7 e френска класика на кинодвижението Нова вълна, която следи историята на една жена, която се бори срещу собствените си страхове и суета. Този филм е едва вторият пълнометражен филм на Варда, но е чист шедьовър със своята проста, но майсторски и сложно изпълнена технически, история. Варда избира да представи образа на една жена, чакаща в продължение на два часа резултатите от направенета й биопсия, и я превръща във филм, който е игрив, очарователен и предизвиква огромно вълнение. Филмът излиза през 1962 г., като освен нестандартния образ, който представя, показва й космополитната парижка обстановка, оставайки актуален и емоционално интригуващ и до днес.

Аньeс Варда е френски режисьор, който създава героини,  с които жените, могат да се идентифицират, използва иновативни кинематографични техники и вдъхновява хиляди други режисьори. Нищо чудно, че е била обичана в напреднала възраст, с несъмнено притегалното си присъствие. Варда е поразявала със своята лаконичност, съчетана с огромна решителност. Тя използва реализъм, с дълбоки философски основи, поетичен, но и непретенциозен.

 

Агнес Варда приема почетен Оскар през 2017 г.

varda-agnes-004-directing-pointe courte-