ДРУГАТА СТРАНА НА ВСИЧКО

от Мила Турайлич (Сърбия, 2018)

1.png

Работен лист

 

Линк към работен лист на филма: информация за режисьора, стила на филма, контекст на събитията, както и упражнения, с които да приложите на практика техники използвани във филма!

ДРУГАТА СТРАНА НА ВСИЧКО e документален филм, който проследява интимен разговор между майка и дъщеря за конфликт, който разделя не само дома им, но и страната им. Проследяваме историите от миналото, които се вливат в настоящето чрез спомените на майката на Мила и архивни материали, които подробно описват политическите процеси през целия път от освобождението на Белград през 1945 г., през студентските протести през 1968 г., до Балканските войни през 90-те, инициирани от Милошевич, бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 г. и падането на диктатора през 2000 г. Филмът спечели наградата IDFA за най-добър документален филм.

maxresdefault (1).jpg
171118-Premiere-The-other-side-of-everyt

Мила Турайлич е от Белград, Сърбия. Тя е режисьор и продуцент, дебютният документален филм на Мила Cinema Komunisto, е с премиера на IDFA и на филмовия фестивал Tribeca и печели 16 награди от международни фестивали. Мила преподава документално кино и използване на архивни материали за творчески цели в SciencePo и INASup в Париж. Мила редовно води семинари за документално кино (Шотландски документален институт, Balkan Discoveries x Balkan Documentary Center, Archidoc x La Fémis).

Имате въпроси относно филма, как да приложите работния лист и да работите с него в класната стая? Искате да посетим вашето училище? Пишете ни :)