ЖАЛЕЙКА

от Елица Петкова (България, 2016)

Работен лист

Линк към работен лист на филма: информация за режисьора, стила на филма, контекст на събитията, както и упражнения, с които да приложите на практика техники използвани във филма!

Screenshot 2021-07-14 at 15.57.37.png
1024x576.jpg

ЖАЛЕЙКА e български игрален филм за 17-годишно момиче, което жадува за свобода; Нейното съществуване се определя от религиозни и културни обичаи, които предопределят и ролите на всеки един в обществото. Жалейка проследява пътя на Лора и нейното радикално прозрените, което я отвежда до границите на малката общност и извън нея. Петкова улавя клаустрофобията на малкото населено място и необятността на емоционалния свят на една умна млада жена в образи, които остават дълбока следя в съзанието на зрителя на зрителя дълго след края на прожекцията.

Елица Петкова е независим режисьор, работи в Берлин от години, като в началото се фокусира основно върху документалния филм. От 2011 г. тя учи режисура в Германската филмова и телевизионна академия. Нейният късометражен филм Abwesend (Отсъстване) е номиниран за награда на Cinéfondation на филмовия фестивал в Кан през 2015 г.